Kulinarne tradycje Bielska-Białej

Identyfikator: OBB010. Złożone w kategorii: Projekty ogólnomiejskie przez Agnieszka Ściera-Pytel.

Szczegóły projektu

Zadaniem projektu jest odnalezienie, odświeżenie i przypomnienie dawnych przepisów kulinarnych, losowane były w domach Bielska. Białej oraz wsi obecnie znajdujących się w granicach miasta, Bielsko i Biała bvlo miastem wielokulturowym. Ta wielokulturowość miała także odzwierciedlenie w tradycjach kulinarnych. Kuchnia polska, niemiecka, galicyjska, śląska, małopolska, góralska, żydowska, chłopska i mieszczańska. Każda z nich miała swoje charakterystyczne smaki i dania. Dzisiaj zapomniane. kiedyś stanowiły o tożsamości mieszkańców dwumiasta. Warto odświeżyć dawne tradycje i przypomnieć, jak kiedyś jadano w domach nad Białą. W tym celu proponuje się realizację kilku składowych projektu:

1. Piknik i konkurs kulinarny pod hasłem "Kulinarne tradycje Bielska-Białej" 

a) piknik kulinarny

Piknik powinien mieć formułę biesiady, do realizacji której powinny zostać zaproszone koła gospodyń. Związek Emerytów i Rencistów, szefowie kuchni i kucharze z bielskich restauracji. Na przygotowanych przez nich stoiskach można byłoby zakupić dania przygotowane na bazie dawnych receptur. Zakup dań byłby możliwy na podstawie cegiełek o wartości 5 zł każda. O realizacji stoiska decydować będzie kolejność zgłoszeń. 
Piknikowi powinny towarzyszyć występy artystyczne, muzyka na żywo a odwiedzający mieszkańcy powinni mieć możliwość rozłożenia w parku koców, leżaków itp. Proponuje się lokalizację Parku Słowackiego ze względu na przyjazną atmosferę, możliwość postawienia stoisk, obecność sceny oraz bliskość zaplecza sanitarnego.

b) konkurs kulinarny

Osoby lub grupy biorące udział w konkursie zgłaszałyby dania, które musiałyby pochodzić z tradycji Jawnej kuchni Bielska i Białej oraz dzielnic peryferyjnych, niegdyś stanowiących odrębne wsie. Każde stoisko musiałoby przygotować dania z kategorii zupa, danie główne, deser. Każde stanowisko konkursowe będzie wyposażone przez organizatora w: kuchenkę (2 palniki dla każdej drużyny), dwa stoły robocze. Dania będą oceniane przez jury, z podziałem na zupy, dania główne i desery. Osoba lub grupa, która zdobędzie największą liczbę głosów powinna otrzymać tytuł Mistrza Kulinarnego Bielska-Białej oraz nagrodę w wysokości 1000 zł. Uczestnicy konkursu we własnym zakresie ponoszą koszty dojazdu i zakupu produktów potrzebnych do wykonania dań konkursowych oraz koszty ewentualnego wystroju stoiska konkursowego. Drobny sprzęt kuchenny (np. dodatkowe piekarniki i palniki elektryczne, drobny sprzęt AGD, naczynia, przedłużacze), zastawę stołową (talerze, sztućce, wazy na zupę itp.) potrzebną do przygotowania i serwowania dań konkursowych oraz elementy wystroju stołu (obrusy, serwetki, kwiaty itp.) każda ekipa zabezpiecza we własnym zakresie. W formularzach zgłoszeniowych, oprócz dokładnej gramatury i receptury dań musi się znaleźć ich historia i opis pochodzenia.

2. Wydawnictwo historyczno-kulinarne "Kulinarne tradycje Bielska-Białej" Albumowe wydawnictwo wysokiej jakości, format 21x21 cm. okładka sztywna, obwoluta. 100 stron, nakład 1000 sztuk.

Część historyczna stanowiąca wprowadzenie do dawnych tradycji kulinarnych Bielska i przywołaniem źródeł, fotokopiami z danych czasopism itp. powinna stanowić ok. 30 stron. Pozostałe 70 stron przeznaczone powinny być na przepisy kulinarne, 2 strony na każdy przepis wg wzoru: z lewej strony przepis, z prawej zdjęcie pełnoformatowe - według załączonego projektu graficznego. Przygotowanie wydawnictwa powinno obejmować łącznie opracowanie części historycznej, opracowanie przepisów, wykonanie zdjęć potraw, korektę, skład, przygotowanie do druku oraz druk. Wydawnictwo byłoby doskonałym gadżetem miejskim, pamiątką dla miłośników miasta i gości a także osób interesujących się tradycją, kulinariami. dawnymi zwyczajami okolic Bielska-Białej.

3.   Strona internetowa "Kulinarne tradycje Bielska-Białej"

Zgromadzone w formie wydawnictwa informacje historyczne oraz przepisy powinny być udostępnione wersji elektronicznej, w postaci dedykowanej strony internetowej. Wygląd strony powinien współgrać z projektem graficznym wydawnictwa.

 

Lokalizacja

Park Słowackiego przy Bielskim Centrum Kultury w Bielsku-Białej

Autor

Agnieszka Ściera-Pytel

Szacunkowy koszt przedsięwzięcia: 130 000,00 zł

Części składowe zadania

  1. Piknik kulinarny pod hasłem "Kuklinarne tradycje Bielska-Białej" - 90.000,00
  2. Wydawnictwo historyczno-kulinarne "Kulinarne tradycje Bielska-Białej" - 3.000,00
  3. Strona internetowa "Kulinarne tradycje Bielska-Białej" - 10.000,00

Wrzuć linka na swój profil

Podoba Ci się ten projekt? Chcesz, by został zrealizowany? Im więcej osób dowie się o nim i poprze podczas głosowania, tym większe szanse będzie miał na realizację. Udostępnij go na swoim profilu by dowiedzieli się o nim Twoi znajomi!