Skwer Marzeń

Identyfikator: 29-OBB001. Złożone w kategorii: Projekty osiedlowe dla osiedla Wojska Polskiego przez Elżbieta Rosińska.

Streszczenie projektu

Projekt obejmuje remont istniejącego na osiedlu skweru, który szczególnie w jego centralnej części jest mocno zniszczony i zdewastowany - podsuszone drzewa otoczone resztkami wyłamanych krzewów. Brukowane ścieżki wokół klombu częściowo pozapadały się a w innych miejscach powstały wybrzuszenia. Brakuje oświetlenia terenu. Młodzież z bielskiego Zespołu Szkół Ogrodniczych wykonała projekt klombu (w załączeniu) stanowiącego centrum skweru. Jeśli projekt będzie zrealizowany - będą nowe nasadzenia, równe chodniki, nowe ławki, to mieszkańcy otrzymają ładne miejsce do wypoczynku.

Opis projektu

Istniejący skwer swój okres świetności ma już dawno za sobą - trzy podsuszone drzewa otoczone resztkami wyłamanych krzewów, które od dawna już nie tworzą zwartego żywopłotu. Jest to po prostu brzydkie miejsce, które często służy bezdomnym za toaletę. Z całą pewnością nic jest ono ozdobą Osiedla. Z pomocą przyszła grupa uczniów z bielskiego Zespołu Szkół Ogrodniczych im. Stanisława Szumca - i wykonała projekt klombu, który stanowi centrum skweru. Ścieżki znajdujące się wokół klombu również wymagają całkowitego remontu, bowiem jest na nich całe mnóstwo wybrzuszeń i zapadlisk bruku. Wokół brakuje nowych ławek i nieco ładniejszych (jednolitych) koszy na śmieci.. Ławki mogłyby być obsadzone np. krzewami pnących róż lub innych roślin. Ponadto, jeśli koszty pozwolą - należałoby wykonać oświetlenie całego terenu. Jeżeli to wszystko uda się zrealizować, powstanie na Osiedlu Wojska Polskiego bardzo ładne miejsce, gdzie z przyjemnością można usiąść i odpocząć. Na skwerze powinna być umieszczona tabliczka z informacją że został on zaprojektowany przez uczniów Z.S.O. wymienionych z nazwiska. Tym sposobem nasze osiedle zyskałoby piękne zielone miejsce do wypoczynku a młodzi architekci zieleni mogliby pochwalić się pierwszym zrealizowanym projektem - to taki dobry początek, być może przyszłej kariery zawodowej.

Lokalizacja

Skwer usytuowany pomiędzy pawilonem handlowo-usługowym przy ul. Stawowej 29 a Cmentarzem Wojskowym przy ul. Saperów oraz parkingiem strzeżonym przy ul. Stawowej.

Autor

Elżbieta Rosińska, telefon: 606714592, adres e-mail: ela.rosinska@wp.pl

Szacunkowy koszt przedsięwzięcia: 50 000,00 zł

Wrzuć linka na swój profil

Podoba Ci się ten projekt? Chcesz, by został zrealizowany? Im więcej osób dowie się o nim i poprze podczas głosowania, tym większe szanse będzie miał na realizację. Udostępnij go na swoim profilu by dowiedzieli się o nim Twoi znajomi!